Winter fietsen kleding AthleteSportsWorld

Fietsen in de winter? Bouw je kleding op in laagjes

Het ijs tijd om te layeren want de winter komt eraan! Het wordt steeds kouder en de dagen worden donkerder, dus zomerse fietstochten zitten er voorlopig niet in. Dat is natuurlijk even wennen, maar voor sommigen blijft het nog steeds verleidelijk om met dezelfde zomerse fietskleding direct op de fiets te stappen. Helaas is het daar nu echt te koud voor. Bouw je kleding op met deze laagjes en je kunt gewoon door trappen in de winter!

De winter komt eraan! Het wordt steeds kouder en de dagen worden donkerder, dus zomerse fietstochten zitten er voorlopig niet in. Dat is natuurlijk even wennen, maar voor sommigen blijft het nog steeds verleidelijk om met dezelfde zomerse fietskleding direct op de fiets te stappen. Helaas is het daar nu echt te koud voor. We moeten gaan layeren!

Layeren is meer dan alleen een fashion statement: het helpt je om warm en droog te blijven tijdens je rit. Wel zo comfortabel. Neem dus even de tijd om de juiste lagen te kiezen voor je volgende winterse fietsavontuur!

BASISLAAG

Onderkleding is ideaal voor fietsen in de winter. Waarom? Omdat het je rit aanzienlijk comfortabeler maakt door je lichaamstemperatuur te reguleren bij koud buitenweer.

De eerste laag noemen we de basislaag. Een basislaag is een strakke kledinglaag die direct op de huid wordt gedragen en helpt de lichaamstemperatuur te reguleren door vocht te absorberen en af ​​te geven. Dat is in principe de hoofdtaak van de basislaag. De beste materialen hiervoor zijn polyester, polyamide en polypropyleen.  

Laat overigens je t-shirt van katoen thuis liggen als je gaat fietsen. Het materiaal mag dan wel fijn aanvoelen, maar het absorbeert al het zweet en houdt het ook nog eens vast! Zo blijven je huid en t-shirt nat gedurende de rit.

Twee populaire basislagen zijn de Gobik Merino en Gobik Baselayer zonder mouwen.

MIDDENLAAG

De tweede laag is een lichte middenlaag. Dit is vaak een jersey met lange mouwen. De middenlaag zorgt ervoor dat je warm, droog en comfortabel blijft tijdens je rit. De voornaamste taak van deze laag is om samen te werken met de basislaag en samen het zweet af te voeren en het lichaam warm te houden.

Mocht het te warm worden door de inspanning is het nog steeds belangrijk om deze laag aan te hebben in de kou. Je kunt er wel voor kiezen om een jersey te nemen met een volledige rits. Zo heb je altijd de optie om even te ventileren!

De Gobik Cobble en Gobik Super Cobble zijn twee ideale middenlagen. Deze thermische jassen houden je warm tijdens een uitstapje bij koele temperaturen en passen perfect in de derde buitenlaag tegen de regen of wind.

BUITENLAAG

Dit is de laag die ons beschermd tegen externe elementen zoals regen en wind.

Een winddichte en waterresistente jas is essentieel hier. Winddichte jassen kunnen op koude dagen als extra laag worden gebruikt om je droog en warm te houden, maar in de zomer of lente kan het ook als basislaag dienen voor wat extra warmte.

Op mildere dagen zorgt winddichtheid voor een uitstekende tussenlaag - het helpt de warmte dicht bij het lichaam vast te houden, zodat je warm blijft zonder dikke kleding te hoeven dragen.

Plus, als het weer iets warmer wordt is ook een winddicht jack de perfecte buitenlaag!

Er is geen jas die maximale bescherming geeft voor alle weersomstandigheden, maar een licht waterresistent jasje als de Gobik Pluvia is altijd een winnaar!

BENEN

Vergeet je benen niet! In de kou is het belangrijk om je knieën en bovenbenen te beschermen. Zij vangen namelijk constant frontaal de koude wind op. 

Bibshorts zijn de beste optie voor fietsen in de winter. Ze houden je benen droger en warmer, zodat je comfortabel kunt rijden bij nat, koud weer. 

Doordat bibshorts een hogere tailleband hebben dan normale fietsbroeken, wordt schuren of huidirritatie voorkomen bij lage temperaturen. Daardoor maken deze fietsbroeken je rit voornamelijk een stuk comfortabeler.

Daarnaast hebben bibshorts vaak grippers op de enkels om te voorkomen dat ze omhoog kruipen en reflecterende details voor extra zichtbaarheid in de avond.

Perfect voor de donkere dagen! 

Ook is er nog de optie om knie- of beenwarmers te dragen, zoals de Gobik Haru Pitch Thermal Kniewarmers of beenwarmers.

HAND- EN OVERSCHOENEN

Tijdens de hele koude dagen is het van belang om ook je handen en voeten warm te houden. Hiervoor kun je fietshandschoenen en overschoenen gebruiken.

Handschoenen houden je niet alleen warm, maar geven je ook meer grip op je stuur. 

Je overschoenen moeten waterdicht en geïsoleerd zijn (met echt goede isolatie). Deze beschermen je voeten tegen regen en sneeuw en houden ze tegelijkertijd comfortabel. Neem bijvoorbeeld de Gobik overschoenen.

TEST!

Ieder lichaam is anders. Sommige mensen ervaren eerder kou dan anderen. Door te testen kun je zelf achter komen wat het best voor jou en jouw lichaamstype werkt. 

Het kan zijn dat sommige van deze tips beter werken dan andere, ook afhankelijk van de weersomstandigheden, maar het zijn allemaal effectieve manieren om warm te blijven als het buiten echt koud wordt. 

Een ding is in ieder geval zeker: wij fietsen gewoon door!

Laat bericht achter

Alle berichten worden bekeken voordat zij gepubliceerd worden

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.