Wat is nou hét ophangsysteem is voor je fiets?

Wat is nou hét ophangsysteem is voor je fiets?

Wat is nou hét ophangsysteem is voor je fiets? Jouw fiets verdiend een mooie plek om  opgeruimd te worden. Dit kan voor ieder een andere plek zijn. Zo zal het in de grote steden vaak de slaap of ­woonkamer zijn, terwijl in de kleinere steden en dorpen de garage of de berging is. Waar je ook woont, jouw fiets verdiend een mooi fietsophangsysteem.

Wat is nou hét ophangsysteem is voor je fiets? Jouw fiets verdiend een mooie plek om  opgeruimd te worden. Dit kan voor ieder een andere plek zijn. Zo zal het in de grote steden vaak de slaap of ­woonkamer zijn, terwijl in de kleinere steden en dorpen de garage of de berging is. Waar je ook woont, jouw fiets verdiend een mooi fietsophangsysteem.

Op de grond

Een van de makkelijkste manieren om jouw fiets weg te zetten is het laten staan op de grond. Om de fiets dan zelfstandig te laten staan heb je de Trivio fietsstandaard. Hierbij zet je jouw achterwiel in een Y vormige frame. Het achterwiel houdt dan zichzelf dan feitelijk op zijn plaats.  Dit is een snelle, eenvoudige manier om een fiets te plaatsen.

Een iets stabieler manier om jouw fiets snel en mooi weg te zetten is door gebruik te maken van de Feedback Sport Rakk. Dit is een stabiele fietsstandaard waarbij het achterwiel tegen een ‘katrol’ wordt geduwd. Een hefboom, verbonden aan een veer, zorgt voor tegendruk. Jouw fiets staat dan geparkeerd op deze standaard, klaar om van alle kanten geshowd te worden.

Voordeel van deze fietsstandaarden zijn:

 • Fiets kun je snel wegzetten
 • Standaard kun je verplaatsen, de fiets hoeft dus niet steeds op dezelfde plek te staan

Nadeel van deze fietsstandaarden zijn:

 • Fietsstandaard niet altijd stabiel doordat het voorwiel makkelijk weg kan draaien (vooral bij Trivio standaard)
 • Fiets neemt nog wel plek op de grond in beslag

Aan de muur

De meest traditionele manier is om een fiets verticaal aan de muur te hangen waarbij vaak het voorwiel wordt gebruikt als punt waarmee deze vast zit aan de muurbeugel. Door verschillende beugels naast elkaar te hangen kun je ervoor zorgen dat je makkelijk en efficiënt fietsen kunt opruimen. Voordeel is dat de fietsen dan hangen en dat de vloer eronder makkelijk schoon te houden is.

Voor het ophangen van de fietsen met een fietsenbeugel kun je gebruik maken van diverse systemen. Zo is er natuurlijk het standaard systeem van de Pro Muurbeugel. Bij deze beugel hang je de fiets aan een vaste haak. Voordeel is dat de haak stabiliteit geeft aan de fiets, nadeel is echter wel dat de fiets niet makkelijk opzij geduwd kan worden als er even plaats gemaakt moet worden.

Een haak die deze draaibeweging wel kan maken is de Feedback Sport Hinge muurbeugel. De fiets hangt hierbij wel aan een haak, maar doordat deze op een metalen plaatje is gemonteerd met scharnieren kun je deze dus makkelijk opzij duwen.

Voordeel van deze muurbeugels:

 • Fiets hangt van de grond af
 • Vaste plek voor je fiets
 • Sommige muurbeugels zijn draaibaar

Nadeel van deze muurbeugels:

 • Fietsen hangen altijd op dezelfde plek, je kunt er dus niets anders inrichten
 • Als de fiets zwaar is dan vergt het veel kracht om de fiets op te tillen
 • Fietsen komen de kamer in

Langs de muur

De nieuwste manier om jouw fiets weg te zetten is om jouw fiets ‘langs’ de muur op te hangen. Deze manier wordt steeds vaker toegepast bij fietsen die ‘gezien’ mogen worden. De fietsen komen dan steeds vaker in de huiskamer of gang te hangen waar de fiets dan mag pronken. Een aantal van deze systemen zijn dan ook zo ingericht dat je ook meteen jouw fietshelm, fietsschoenen en evt andere fietsaccessoires kunt op hangen. Het merk Stasdock heeft hiervoor een schitterend stevig ophangsysteem ontworpen van 6 kilo waarbij jouw racefiets of tijdritfiets mag schitteren aan de muur.

Naast dit pronkstuk van Stasdock heeft Feedback Sports nog 2 handige fietsophangsystemen voor langs te muur. Het grote verschil is dat bij de Feedback Sports 2D variant de armen op verschillende hoogte opgehangen kunnen worden. Dit is vooral handig als je een fiets hebt met een slooping frame en toch wil dat deze recht opgehangen wordt.

Voordeel van je fiets langs de muur ophangen:

 • Fietsen hangen langs de muur, nemen weinig diepte in
 • Fietsen mogen pronken
 • Ophangsysteem waar je ook meteen helm en schoenen kwijt kunt (niet bij elke variant)
 • Stylisch

Nadeel van je fiets langs de muur ophangen:

 • Neemt een groot deel van je muur in beslag
 • Ophangsysteem (van Stasdock) is zwaar