Sneller wisselen van zwemmen naar fietsen. Hoe doe ik dat?

Sneller wisselen van zwemmen naar fietsen. Hoe doe ik dat?

De wissel van zwemmen naar fietsen kan soms best chaotisch verlopen. Maar goed uitgevoerd kun je er ook heel veel tijd mee winnen. Maar hoe maak je de stap van het zwemmen naar het fietsen zo snel mogelijk?
Fietsen bij warm weer. Waar moet ik aan denken? Aan het lezen Sneller wisselen van zwemmen naar fietsen. Hoe doe ik dat? 4 minuten Volgende Welkom Peter

Oefen het wisselen

Door het wisselen van zwemmen naar fietsen te oefenen, ben je niet alleen fysiek maar ook mentaal voorbereid. Bereidt voor hoe en waar je je spullen neerzet en in welke volgorde je de spullen gaat wisselen. Bedenk ook vooraf, hoe je de afstand in de wisselzone, zo efficiënt mogelijk kan gaan gebruiken door bepaalde spullen al lopend aan en uit te trekken.

Bekijk van tevoren de wisselzone

De wisselzone kan per wedstrijd verschillen. Je goed daarin verdiepen is dan ook verstandig. Zo kan de wisselzone voor het zwemmen en fietsen op een andere plaats zijn dan de wisselzone voor het fietsen en hardlopen. Hierbij is het natuurlijk handig als je spullen op de goede locatie liggen. Ook is het verstandig om te weten waar je de wisselzone in komt, en de wisselzone weer uit moet.

De fiets alvast klaar maken

Het is handig om je fiets al helemaal klaar voor vertrek neer te zetten zodat je dit niet meer hoeft te doen tijdens de wedstrijd. Je kunt je helm alvast met de bandjes al los op het zadel leggen en eventueel prik je je bril door de helm. Het makkelijkste is om je helm als eerste op te zetten en dan de rest te doen. Ook is het handig om je startnummer aan je startnummerband alvast aan de fiets te maken. Je kunt ook je schoenen open in de pedalen klikken en vastmaken met elastieken, maar dit moet je wel goed geoefend hebben. Wel is dit alleen goed te doen met speciale triathlonfietsschoenen. Als laatste kun je de bidon al van tevoren in de houder klikken.

Wetsuit uittrekken, trisuit eronder

Het moment is aangebroken dat je uit het water komt. Het beste is om gelijk te beginnen met het “afpellen” van je wetsuit. Je wetsuit gaat namelijk als hij nat is nog het makkelijkste uit. In het loopje naar de wisselzone toe kun je daarom alvast de eerste helft van je wetsuit uittrekken waar je trisuit onder zit. Wat ook kan helpen, is wat bodyglide of trislide te doen aan het uiteinde van de armen en de benen. Gebruik geen Vaseline, dit tast het neopreen en de lijmverbindingen aan. Als je nog tijd over hebt in je loopje, kun je ook alvast je zwembril en je muts af te doen. Handigste is om deze in een hand te houden en bij het uitrekken van je wetsuit in de mouw te laten zitten. 

Onder je wetsuit kun natuurlijk ook een trisuit dragen. Deze is zo ontworpen dat hij snel droogt en comfortabel aanvoelt op de fiets en tijdens het lopen. Daarbij is het pak ademend en houdt het je lichaam op de juiste temperatuur tijdens de wedstrijd. Zo hoef je dus geen kleding te wisselen in T1 of T2 en kun je veel tijd winnen. 

Laat je niet afleiden, maar blijf genieten

In de wisselzone is het heel verleidelijk om te kijken wat de concurrent allemaal bij zich heeft. Doe dit niet en ga op in je eigen routine. Van tevoren heb je uitgezocht welke accessoires en andere benodigdheden jij nodig denkt te hebben. Dit kan voor iedereen verschillen en dat is helemaal niet erg. Laat je ook niet afleiden door het publiek, dat gaat uiteindelijk ook te kosten van je tijd.

Als laatste blijf genieten van de sport. Voordat je het weet is de triathlon voorbij en sta je verder te genieten tussen je vrienden en familie die je zijn komen aanmoedigen.