Joep Staps: Trainen in Zuid-Afrika

Joep Staps: Trainen in Zuid-Afrika

In voorbereiding van het nieuwe triathlonseizoen gaan de diverse ASW athleten op trainingskamp. Om de kou omstandigheden en natte wegen te vermijden in Nederland wordt er gezocht naar plekken waar het voor de atleet goed vertoeven is. Joep Staps, tri- en duathleet, koos voor zijn trainingskamp eind januari het warme Zuid-Afrika. Samen met 30 atleten werd daar 2 weken lang een strak trainingsschema gevolgd. 
De ASW triathleten in actie Aan het lezen Joep Staps: Trainen in Zuid-Afrika 3 minuten Volgende Alles wat je wilt weten over eiwit
In voorbereiding van het nieuwe triathlonseizoen gaan de diverse ASW athleten op trainingskamp. Om de kou omstandigheden en natte wegen te vermijden in Nederland wordt er gezocht naar plekken waar het voor de atleet goed vertoeven is. Joep Staps, tri- en duathleet, koos voor zijn trainingskamp eind januari het warme Zuid-Afrika. Samen met 30 atleten werd daar 2 weken lang een strak trainingsschema gevolgd. Speciaal voor AthleteSportsWorld heeft Joep kort zijn ervaringen op een rijtje gezet. 
 
Met zo'n dertig atleten staan we 's ochtends om 7 uur op een verlaten zandweg ergens in de middle of nowhere. De laatste bidons worden aan de begeleiding gegeven, en enigszins opgewonden vraagt iedereen aan omstanders 'wat hij/zij wil lopen'. Het lijkt wel een wedstrijd, maar dan zonder spanning en competitie. En zonder warme kleding: gewoon in een korte broek en t-shirt. Waarvan ik weet dat ik het binnen afzienbare tijd zal uitdoen.
 
De groepjes atleten vormen zich tijdens de eerste kilometers. De snelle mannen (hardlopers, allemaal onder de 30 minuten op de 10km) geven het tempo aan, daarna zit ik een een groepje mannen en vrouwen. Na zo'n 20 minuten is daar de eerste drankpost: de volgauto is vooruit gereden en heeft netjes de bidons op een rijtje klaargezet, zodat je ze makkelijk kunt pakken tijdens het lopen. Ook ik heb twee bidons afgegeven. Twee grijs-groene AthleteSportsWorld-bidons. Een met water, de ander 
met een bruistablet electrolyte zodat ik de verloren mineralen al tijdens het lopen kan aanvullen. Ik zie ze staan, en dan hoor ik iemand roepen: 'Kijk daar rechts! Giraffes!'. Hell yeah, ik ben in Zuid Afrika. En loop hier met een groep gelijkgestemden, in de zon, langs giraffes. Wat een leven... Dit is echt genieten, en daar ben ik me goed van bewust! 
 
Het is denk ik fifty-fifty verdeeld tussen mannen en vrouwen, en ik heb niet de illusie dat ik iemand er makkelijk afloop. Een behoorlijk deel van de groep heeft ergens vijf ringen op hun lichaam laten tatoeëren, al dan niet met de plaats en jaartal. Van deelname aan de spelen. Dus het is geen schande dat ik na een uur duurloop mijn best moet doen om bij te blijven. Ik ben natuurlijk triatleet, en ben dan pas op de helft. Terwijl die lopers al bijna klaar zijn.... Dat blijkt ook voordelen te hebben. Ben je klaar met je training, dan stap je in een van de volgauto's. Tot iedereen zijn/haar training heeft volbracht. Ik ben 'the last man standing', en ga onder de vele aanmoedigen ongemerkt steeds harder lopen. Wat is een trainingskamp toch fantastisch!
 
Joep Staps Zuid-AfrikaGa je komende periode ook, weg van alle dagelijkse bezigheden en de Nederlandse kou? Alvast veel plezier en succes. Vergeet niet wat sportkleding (en schoenen) in je handbagage mee te nemen als je vliegt. Mocht je koffer niet gelijk met jou aankomen, dan kun je in ieder geval lekker trainen.
 
Cheers,
Joep
Wil je meer lezen van Joep, of hem blijven volgen? Dit kan via zijn website : www.joepstaps.nl. Schrijf je in voor zijn nieuwsbrief en dan ontvang je automatisch een bericht als er een nieuwe blog is geschreven. 
 
 
 

Laat bericht achter

Alle berichten worden bekeken voordat zij gepubliceerd worden

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.