Fietskoffer huren? Waar moet ik aan denken...

Fietskoffer huren? Waar moet ik aan denken...

Wanneer de fiets mee op reis gaat is het verstandig om ervoor te zorgen dat de fiets goed beschermd is. Een fietskoffer of flexibele bike bag biedt hierbij goede bescherming van de fiets en zijn materialen tijdens de vlieg-, auto- of treinreis. Maar waar moet je nog meer aan denken bij het huren van een fietskoffer?

De keuze tussen een softcase of een hardcase fietskoffer

Een softcase fietskoffer is meestal gemaakt van textiel en voelt aan als een soort tas. Een goede softcase fietskoffer is licht en gemaakt van een dik en stevig materiaal. De EVOC fietskoffer is hier een goed voorbeeld van. Het voordeel van een softcase fietskoffer is dat de koffer kleiner op te vouwen is en een stuk lichter weegt dan een normale koffer. Dit is bijvoorbeeld handig als hij in de achterbak van de auto moet kunnen passen. Het nadeel is dat de softcase fietskoffer iets minder bescherming biedt tegen eventuele beschadiging van de fiets, echter zijn er weinig gevallen bekend van beschadigingen. 

Bij een hardcase fietskoffer is de gehele buitenkant verhard. Hierdoor is de fietskoffer wel een stuk zwaarder, maar biedt hij ook meer bescherming aan de fiets. Een goede hardcase fietskoffer is bijvoorbeeld de Curv Bike Guard en de Elite Vaison. De Curv Bike Guard is de lichtste koffer op de markt en geschikt voor zowel racefiets, triathlonfiets en 29” mountainbike. Het nadeel is wel dat de hardcase fietskoffer meer plek in gebruik neemt. De koffer kan namelijk niet opgevouwen worden. Dit kan een nadeel zijn als de fietskoffer in de auto moet passen of op je hotelkamer. Bij de hardcase fietskoffer wordt het fietsframe vaak vast gemonteerd in de koffer en afgedekt met schuim om eventuele verdrukking te voorkomen.

De racefiets moet waarschijnlijk een stukje uit elkaar

Vaak moet je, om je fiets te kunnen vervoeren met een fietskoffer, de fiets een stukje demonteren. Vaak zijn dit de wielen, het stuur en de pedalen. Het doel hiervan is om zo de fiets gemakkelijker te kunnen vervoeren, zonder dat er beschadiging op kan treden. Het is dan ook wel zo verstandig om gereedschap mee te nemen op reis. Zo kan de fiets weer in elkaar gezet worden. Meestal heeft de fietskoffer een apart vak om je gereedschap erin op te bergen.

Als gereedschap moet je denken aan een imbus sleutel en een pedaal sleutel (vaak maat 15).

Reizen met het vliegtuig

Ga je met het vliegtuig op reis? Dan is het verstandig om goed te kijken naar de voorwaarde van het desbetreffende vliegtuigmaatschappij. Per maatschappij kan het namelijk nog weleens verschillen hoeveel de fietskoffer mag wegen en hoeveel dat gaat kosten. Ook de banden moeten vaak leeg zijn. Dit is ter voorkoming dat de banden kapot springen in het luchtruim door de grote luchtdruk die er ontstaat. Als laatste is het verstandig te controleren of CO2 patronen en pompen mee het vliegtuig in mogen.

Waar moet je nog meer aan denken?

De meeste fietskoffers zijn uitgerust met handige draaggrepen en wieltjes aan de onderzijde van de fietskoffer. Op die manier is reizen met een fietskoffer aangenamer en minder intensief. Voordat je de keuze legt op een bepaalde fietskoffer, is dit wel belangrijk om te controleren. Het kan namelijk nog weleens voorkomen dat een fietskoffer dit niet heeft of niet allebei.

De koffers die verhuurd worden door ASW hebben allemaal handgrepen en wieltjes.

Laat bericht achter

Alle berichten worden bekeken voordat zij gepubliceerd worden

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.