De verschillende prijsklassen van wetsuits

De verschillende prijsklassen van wetsuits

Als je naar een nieuwe wetsuit kijkt, dan is het belangrijk om je budget te bepalen. Bij ASW verkopen we wetsuits van €180 tot meer dan €600. Daarom hebben we altijd een passend wetsuit binnen jouw budget. Ga je voor een goede prestatie in een triatlon? Kies dan een wetsuit uit de middenklasse. Zwem je recreatief in open water? Kies dan de instapklasse. En ben jij een topatleet? Dan hebben we wetsuits uit de topklasse voor je liggen. Vraag de staff van ASW om advies. We helpen je graag.

Het nieuwe seizoen staat voor de deur. Start jij dit jaar een triatlon? Of zwem je graag in open water?

Dan is de kans groot dat je nadenkt over de aanschaf van een wetsuit. Een wetsuit biedt je namelijk essentiële bescherming tegen koud water. Bovendien zorgt een wetsuit er voor dat je beter blijft drijven. Zo zwem je dus warmer en sneller!

Als je bij ASW een wetsuit komt aanschaffen, dan vragen we altijd naar je lengte en gewicht. Zo bepalen we de juiste maat van het juiste merk. Want een wetsuit moet vooral goed passen.

Daarnaast vragen we je ook naar je budget. Dat is namelijk belangrijk bij de aanschaf van jouw nieuwe wetsuit. In eerste plaats bepaal jij namelijk hoe veel je aan een wetsuit wil besteden.

In tweede plaats geven wij je een advies. Heb je namelijk een bepaald doel voor ogen, zoals het starten van een triatlon? Dan kan het zijn dat we je een prijsklasse hoger adviseren, omdat je dan makkelijker en sneller een wedstrijd kan zwemmen. En andersom adviseren we je ook, want ook al is je budget groot, dan kan het toch zo zijn dat je met een iets minder duur wetsuit toch beter voor de dag komt.

Hieronder worden de verschillende prijsklassen beschreven. Zo bepaal jij makkelijk welke prijsklasse het beste bij je past. Vragen? Laat het ons weten via de chat, telefoon of e-mail. Of kom gewoon langs in de winkel!

De instapklasse €180-€250

Deze prijsklasse biedt je een goede kwaliteit wetsuit, want we verkopen bij ASW alleen gerenommeerde merken. Deze prijsklasse is goed als je regelmatig in open water zwemt en vooral op zoek bent naar warmte en drijfvermogen, maar de snelheid een minder grote rol speelt en je je budget belangrijker dan die snelheid vindt.

De wetsuits in deze prijsklasse kenmerken zich door goed en ook stevig neopreen. Houd er alleen wel rekening mee dat dat stevige neopreen er voor zorgt dat het pak wat stugger is dan wetsuits uit de hogere prijsklassen, omdat met name de kwaliteit van het neopreen de prijs bepaalt. Maar goed, je koopt dus wél een goed wetsuit.

Voorbeelden instapklasse:

De middenklasse €300-€550

Start je (vaker) een triatlon? Of zwem je vaker en/of langere afstanden in open water? Dan loont het om een wetsuit uit één prijsklasse hoger aan te schaffen.

De wetsuits uit de middenklasse zijn namelijk gemaakt uit soepeler neopreen en hebben door het gebruik van verschillende vlakken in het pak een betere pasvorm. Je kan daardoor makkelijker zwemmen én je wetsuit sluit nauwer op je lichaam aan. Dat bevordert de prestatie en het comfort. 

Als je ons laat weten dat je triatlons start, dan raden we je vrijwel altijd deze prijsklasse aan. Dat heeft er mee te maken dat een wetsuit van €100 meer (t.o.v. de instapklasse) beter past bij de ambitie van een triatleet. 

De middenklasse kan je ook weer onderverdelen. Voor €300 heb je al een wetsuit van mooi neopreen met soepele schouders.

Vanaf €400 is het wetsuit van nog wat beter neopreen en heb je vooral ook meer vlakken in het pak, waardoor het nog beter aansluit en soepeler zwemt. Daardoor is biedt een wetsuit van rond de €400 de beste verhouding tussen prijs en eigenschappen.

Vanaf €500 krijg je dan een wetsuit dat nog weinig onder doet voor een topklasse wetsuit, maar nog wel geschikt is voor "normaal" gebruik.

Voorbeelden middenklasse:

De topklasse €600+

Het kan natuurlijk altijd sneller! Ben je aan het trainen voor die toptijd tijdens een triatlon of zwemwedstrijd? Dan kies je een wetsuit uit de topklasse. 

Het soepelste neopreen zit door de ideale pasvorm als een tweede huid. In deze prijsklasse merk je niet eens dat je een wetsuit aan hebt. Althans, je merkt het wel aan je snelheid. Want met een wetsuit uit deze klasse zwem je tot wel 10-15 seconden sneller per 100 meter dan zonder wetsuit. Reken uit je winst!

Aan de wetsuits uit deze klasse kleven echter ook een paar nadelen. Natuurlijk allereerst de prijs, maar dat is logisch. Daarnaast zijn deze wetsuits uit het mooiste en dunste neopreen gemaakt. Dat maakt ze gevoelig(er) voor beschadigingen, zodat je er altijd voorzichtig mee om moet gaan. En ze bieden net wat minder drijfvermogen dan een dikker wetsuit. Dat maakt deze wetsuits vooral geschikt voor goede en snelle zwemmers, die meer profijt hebben van maximale bewegingsvrijheid in plaats van maximaal drijfvermogen.

Voorbeelden topklasse:

Jouw keuze bepalen

Hoe kies je nou het beste wetsuit? Met name de juiste maat is belangrijk. Op basis van je lengte, gewicht en lichaamsbouw geven we je bij ASW letterlijk een passend advies. Daarna speelt gebruik en budget een rol. En als je budget het toelaat, dan is het soms verstandig om nét even wat meer uit te geven. 

Uiteindelijk beslis jij! Laat je online adviseren door ons of kom langs in de winkel. We helpen je altijd met passen en garanderen je dat je naar huis gaat met jouw ideale wetsuit.

Speciale wetsuits

Naast de "normale" wetsuits hebben we bij ASW ook nog speciale wetsuits. Hieronder een korte opsomming wanneer je voor deze wetsuits kiest. 

  • Schoolslag wetsuits: Zwem je alleen maar schoolslag? Dan kies je een speciaal wetsuit dat daarvoor is gemaakt. Het drijfvermogen en de bewegingsvrijheid, met name in de benen, zijn aangepast. 
  • Thermal wetsuits: Wil je ook bij (erg) lage watertemperaturen buiten zwemmen? Dan kies je een speciaal Thermal wetsuit. 
  • Mouwloze wetsuits: Met name geschikt voor geoefende zwemmers en/of als je een voorkeur hebt om je schouder vrij te houden.
  • Shorty wetsuits: Korte armen en benen. Houden je bovenlichaam warm en bieden toch veel bewegingsvrijheid.
  • Swim-run suits: Speciaal pak voor wedstrijden met zwemmen en hardlopen (niet geschikt om mee te fietsen). Wordt ook wel aangeschaft als dunne wetsuit voor de zomer. 
  • Swimskins: Dit is een dunne bovenlaag voor over je trisuit, dus echt specifiek voor triatlons. Een swimskin kan je dragen als het te warm is voor een wetsuit en die niet mag dragen volgens de regels van de wedstrijdorganisatie. Is gladder en strakker dan een trisuit en biedt daarom extra snelheid.