Het aanschaffen van een trisuit. Wat is nu voor mij het beste trisuit?

Het aanschaffen van een trisuit. Wat is nu voor mij het beste trisuit?

Het is soms best even zoeken naar jouw ideale trisuit. Want welke trisuit is nou voor jou de beste keuze? En welke verschillen zitten er tussen de modellen?
Maurten sportvoeding reviews en ervaringen Aan het lezen Het aanschaffen van een trisuit. Wat is nu voor mij het beste trisuit? 4 minuten Volgende Maurten sportvoeding reviews en ervaringen

Het kan soms best verwarrend zijn voor welke keuze je nu moet kiezen. Want wat is het verschil tussen een wetsuit en een trisuit? En welk model van een trisuit past bij jouw voorkeuren?

Het verschil tussen een wetsuit en een trisuit

Een trisuit is een technische outfit, speciaal ontworpen voor de triatleten die één dezelfde outfit willen aanhouden bij alle drie de disciplines. Een wetsuit doe je namelijk na het zwemmen uit in ruil voor je fietsoutfit. In een trisuit kun je namelijk zwemmen, fietsen en lopen. Trisuits worden gemaakt uit een stof die te vergelijken is met het materiaal van een wetsuit maar deze is lichter en elastischer. Zo kun je ongehinderd bewegen in alle drie de disciplines. Het trisuit is ademend en houdt je lichaam tijdens de wedstrijd op temperatuur.

Een trisuit met mouwen

De trisuit met mouwen bestaat nog niet eens zo lang, maar is al niet meer weg te denken uit de triathlon wereld. Een groot voordeel van een trisuit met mouwen, is dat het aero-dynamischer is dan zonder mouwen. Hoe sneller je gaat, hoe meer de aerodynamica een rol speelt. Uit een test is namelijk gebleken dat hoe meer huid je bedekt met sneller materiaal, hoe sneller je gaat. Een ander voordeel is dat je beter beschermd bent tegen de zon. Een trisuit heeft namelijk in de meeste gevallen UV-bescherming. 

Het nadeel van een trisuit met mouwen kan zijn dat het zwemmen minder comfortabel gaat. Dit komt omdat er ook stof rondom de schouders zit. Een tip is het trisuit onder het wetsuit aan de bovenkant uit te trekken en dat om het middel heen te doen. 

Een trisuit met lange mouwen is toegestaan bij wedstrijden vanaf de Olympische Afstand en langer (Halve Triathlon en Hele Triathlon. Bij kortere afstanden kan het zijn dat je alleen met mouwloze trisuits mag starten. Kijk dus goed na welk regelement er van toepassing is. 

Een 2-delig trisuit

Soms kan een trisuit bestaan uit een top en een broekje. Dit is handig als je verschillende maten nodig hebt of verschillende kleuren wilt combineren. Ook is een 2-delig pak een stuk handiger als je een toiletstop moet maken. Daarom is dit pak ook meer favoriet op de lange afstand. Vaak voelt een 2-delig Trisuit iets vrijer aan dan een 1-delig Trisuit. Dit komt omdat het uit en losse top en broekje bestaat, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt. Het enige nadeel van een 2-delig pak is dat het minder aerodynamische is door de plooien die kunnen ontstaan.

Een 1-delig trisuit

Een 1-delig trisuit is vaak mouwloos. Omdat een 1-delige trisuit uit een geheel bestaat, is hij aerodynamisch erg sterk. Ook blijft het pak goed zitten en kan de broek niet afzakken of het shirt oprollen. Een 1-delige trisuit wordt eigenlijk het meeste gebruikt en gezien tijdens een wedstrijd. Vooral op de korte afstand is hij favoriet. Wel is het verstandig om een 1-delige trisuit goed te passen. Omdat hij nauwsluitend is, zit hij wat strakker dan een 2-delige trisuit

Heren trisuit en dames trisuit

Bij de aanschaf van een trisuit is het ook verstandig om echt een trisuit te nemen die past bij het geslacht. Zo zijn de dames trisuits toegesneden op de lichaam van de dames, en ook het zeem die in het trisuit zit is aangepast op de dames. 

Koop je een trisuit van bijv het merk Castelli dan dien je rekening mee te houden dat je altijd 1 maat groter moet kiezen dan je gewend bent.