Na een seizoen in de spreekwoordelijke lappenmand is Tijmen Smit gebrand om zich weer te kunnen tonen in het triathlonveld. De geboren Bergentheimer (Overijssel) nam in 2022 iets te veel hooi op zijn vork door drie hele triathlons in tien weken af te werken: Roth, Maastricht en Almere. “Zie het als een reactie op het coronajaar waarin alles stil viel. Dit was overcompensatie en resulteerde helaas in een stressfactuur in mijn hiel,” blikt Tijmen terug.

Als jong ventje lag hij vooral veel in het zwembad; zijn roots liggen in het wedstrijdzwemmen. Toen het trainingsregime hem steeds meer tegen ging staan schakelde hij over op waterpolo, maar ook daarin kon de jonge Tijmen niet geheel zijn ei kwijt. Met zijn vader rende hij daarnaast regelmatig hard en toen hij zijn eerste baan kreeg in Borculo, op een steenworp afstand van fietsenspeciaalzaak Goossens, ontbrandde ook de liefde voor het fietsen. De triatleet Tijmen Smit zag het licht.

Hij meldde zich aan bij Argo in Wierden en kwam in de beginjaren voor dat team uit in de eredivisie. Daarna volgde de overstap naar TTvW uit Hof van Twente, maar Tijmen miste de pure snelheid om met de top mee te kunnen. “Ik ben een echte diesel. Daarom wilde ik eens ervaring opdoen op de lange afstand.” Dat gebeurde in 2017 en resulteerde meteen in een zilveren plak in zijn Age Group op het EK long distance in Almere.

Het heilige vuur voor de lange afstand was ontbrand. Tijmen nam een coach in de hand en focust zich sindsdien volledig op het langere werk. Met af en toe een uitstapje naar de teamcompetities: daarin strijdt hij tegenwoordig voor TV Dordrecht, sinds de verhuizing naar Hardinxveld-Giessendam, enkele jaren geleden.

“Volgende week staat de Ironman Cascais op het programma. Ik voel me weer superfit na een jaar blessureleed en ben erop gebrand om daar een mooi resultaat neer te zetten,” spreekt een gemotiveerde Tijmen. Daarbij zijn de producten van AthleteSportsWorld van essentieel belang:”Voor een hele triathlon moet je natuurlijk erg veel uren maken en ASW heeft gewoon een ontzettend uitgebreid assortiment. Vooral omdat ik veel fietsuren maak weet ik precies wat ik nodig heb en ze adviseren me hier ook perfect in. Verder ben ik erg blij met mijn Gobik fietskleding en heb ik een echte sokkentic: met de kleurige sokken van Sporcks kom ik altijd goed voor de dag. ASW heeft gewoon kwalitatief erg goed materiaal!”

Het programma van Tijmen:

21-10 Ironman Cascais

2024:

Cross duathlons

Enkele leuke halve triathlons

Ostseeman Glücksburg