De afstanden en sportvoeding : Let op… onderstaande tips en adviezen dienen eerst tijdens een training uitgeprobeerd te zijn voordat je dit gaat toepassen in een wedstrijd!

 De Olympische Distance (OD) triatlon

  • 1500m zwemmen,
  • 40 km fietsen,
  • 10 km hardlopen.

In vergelijking met de sprint triatlon kun je met een OD triatlon meer in een ‘zone’ komen. Je hartslag zal een stuk minder hoog zijn dan bij de sprint. Je moet het immers langer kunnen volhouden. De toppers doen er rond 1:45u a 2u over terwijl de normale sterveling hier iets langer over doet.

De voorraad koolhydraten proberen we zo goed mogelijk te verdelen over de afstand waarbij we nog het ea proberen over te houden voor een eindsprint bij het hardlopen. Een goede verdeling in intensiteit over de afstanden zul je moeten oefenen… hoe reageert mijn lichaam op deze intensiteit en kan ik daarna nog fietsen/hardlopen.

Je kunt bij deze afstand dus al beter en makkelijker je koolhydraatvoorraden aanvullen. De voorbereiding is in de basis hetzelfde als de sprint triatlon, echter de grootste verandering zit hem in het fietsdeel. In dit deel kun je veel meer eten en drinken. Je hebt immers langer te tijd en de intensiteit is lager dan bij een sprint.

TIP: Aan te raden is om een bidon van 750ml mee te nemen op de fiets aangevuld met ongeveer 2 a 3 (isotone)gels. De gels kun je bijv. op je bovenbuis van de fiets vastmaken met schilderstape zodat je deze makkelijk los kan maken tijdens het fietsen.

Tijdens het hardlopen is het aan te raden om gebruik te maken van de drankpost van de organisatie en hier water en sportdrank af te wisselen. Informeer eerst wel goed bij de organisatie wat zij aanbieden want dit verschilt echt van wedstrijd tot wedstrijd. Als je het niet vertrouwt dan kun je bijv altijd zelf sportdrank meenemen. Science in Sports heeft hier een handige 400ml bidon voor gemaakt die makkelijk in je hand past.

Voor het herstel geldt weer hetzelfde als voor de sprinttriatlon. Probeer binnen 30 minuten na de inspanning een hersteldrank te nemen om jouw glycogeenvoorraad weer aan te vullen. Een dergelijke hersteldrank is een combinatie van eiwitten (bouwstof voor de spieren), electrolyten en koolhydraten. Deze elementen zijn de basis voor een goed herstel. Zodra het enigszins mogelijk is kun je weer rustig overgaan op normaal eten (niet te vet en het liefst geen alcohol).

Probeer in de uren na de wedstrijd en het liefst ook de dag erna nog 1 a 2 bidons met electrolyten op te drinken. Het op peil brengen van je vochthuishouding zal je herstel bevorderen in de uren die volgen Dit is zeker aan te bevelen bij warm weer.