Het vuurtje voor de triathlonsport bij Aafke werd ontstoken bij een bezoek aan de triathlon in het naburige Holten. Ze was zelf actief bij een sportschool waar ze o.a. zwemles en aquaspinning gaf. De inschrijving voor een hardloopwedstrijdje volgde, alsmede zes deelnames aan de Vierdaagse van Nijmegen.

“Na die zesde keer was de uitdaging er wel van af,” bekent de Overijsselse. De nieuwsgierigheid naar de triathlon bleef kriebelen en na eerst een achtste en een kwart geprobeerd te hebben werd Aafke nieuwsgierig naar het langere werk. “De eerste halve werd een drama. Ik had ontzettend last van de sportvoeding. Maar mijn deelname in 2019 resulteerde in AG-winst in Aix-en-Provence, iets wat ik totaal niet verwachtte!”

Het bleek zelfs dat hoe langer de afstand wordt, hoe stabieler de prestaties van Aafke. Kwalificatie voor het WK in Almere in 2021 resulteerde in een eindtijd van 10u19: “dat was zelfs harder dan twee keer mijn snelste tijd op de halve op dat moment.”

Het enthousiasme spat er vanaf bij Aafke, die dit jaar het ambitieniveau nog eens opschroefde. “Ik had me ten doel gesteld NK-podium te pakken in Nieuwkoop. Maar daar ging dankzij de bond helaas een streep door,” verwijst de triatlete naar de beslissing om het evenement de NK-status te ontnemen vanwege blauwalg. Twee dagen na haar winst in de D40 categorie ging ze echter met haar tijdritfiets tegen het asfalt.

Aafke is nu dus druk aan het revalideren. Met een sleutelbeenbreuk en drie gebroken ribben is het nu hopen op een voorspoedig herstel. In de komende wedstrijden zal kunnen starten en vervolgens finishen het voornaamste doel worden. Maar voor 2024 staat het vizier op WK-deelname: “het WK Ironman is dan in Nice. Niet te ver weg, dus een prachtige kans om op het WK te starten. Kwalificatie moet dan in Hamburg of Klagenfurt gebeuren.”

De belangrijkste wedstrijden voor Aafke:

03-06 NK halve afstand Nieuwkoop

27-08 EK halve triathlon Menen (BEL): 2e plaats in leeftijdscategorie

09-09 EK long distance Almere: 1e in categorie, NK + EK

21-10 Challenge Vieux-Boucau

Aafke Willemsen