Nico van der Burgt
In 2019 ben ik begonnen met Paratriathlon topsport. Mijn doel is om niet alleen de Paralympische Spelen te halen in Parijs 2024, maar daar ook goud te winnen.
Als kind ben ik geboren met een lichamelijke beperking. Ik heb vanaf mijn heup tot aan mijn voeten een spierverkorting. Bij het lopen valt het niet zo op, maar wel als je mij ziet rennen. Dat komt doordat mijn voeten naar binnen staan en ik mijn benen niet goed naar achteren kan zwaaien. Het weerhield mij niet om altijd veel te sporten. Als kind had ik energie voor tien; ik deed aan judo, turnen, waterpolo en hockey, en dit ook nog eens allemaal tegelijk.
Paratriathlon en topsport is als een grapje begonnen. Een vriend die arts is vroeg (begin 2018) aan mij “Nico waarom ga jij niet op jouw niveau meedoen aan Paratriathlon. Je sport al zoveel en levert mooie sportprestaties.” Ik zei dat ik niet gehandicapt ben en zag er in eerste instantie niets in.
Toch ben ik in 2018  naar een talentendag op Papendal gegaan wat goed uitpakte. Mijn eerste internationale wedstrijd voor het Nederlands Paratriahlon team was in het Japanse Yokohama (2019) waar ik eerste werd. Bij mijn tweede wedstrijd in Montreal werd ik tweede. Na deze twee wedstrijden kon ik mijn topsportstatus bij NOC&NSF aanvragen.
Sinds 2019 tot op heden ben ik topsporter en doe ik er alles aan om naar de Paralympische Spelen van Parijs 2024 te gaan en om daar goud te gaan behalen. Momenteel sta ik tweede op de Paratriathlon Wereldranglijst in mijn klasse PTS3.