Kan het drinken van geconcentreerde bietensap de sport prestaties verbeteren?

Kan het drinken van geconcentreerde bietensap de sport prestaties verbeteren?

De laatste tijd hoor je veel over het gebruik van bietensap door duursporters. Maar hoe zorgt geconcentreerde bietensap voor betere prestaties en uithoudingsvermogen?
Het aanschaffen van een trisuit. Wat is nu voor mij het beste trisuit? Aan het lezen Kan het drinken van geconcentreerde bietensap de sport prestaties verbeteren? 3 minuten Volgende De ASW triathleten in actie

Sinds kort hoor je veel over het gebruik van rode geconcentreerde bietensap, zoals de Beet it bietensap (soms ook Biet it geschreven door diverse sporters), door duursporters. Rode bietensap zou de prestaties en het uithoudingsvermogen van de sporters verbeteren. Maar hoe zit dit eigenlijk?

De stof nitraat in rode bietensap

Tijdens duur-Beet-it geconcentreerde bietensapinspanningen zoals hardlopen en racefietsen gebruikt het lichaam zuurstof om energie te produceren. Het lichaam verbruikt hierbij koolhydraten en na een tijdje vetten als brandstof. Door zo efficiënt mogelijk om te gaan met deze energiebronnen kan je het beste presteren. Nitraat zou op een bijzondere wijze het verbruik van zuurstof tijdens inspanning verlagen. De stof nitraat is in rode bietensap in een grote hoeveelheid aanwezig, als we dit vergelijken met andere groenten. Nitraat kan de nood aan zuurstof verminderen in de spieren waardoor deze efficiënter te werk kunnen gaan. Je spieren hebben dan minder zuurstof nodig waardoor je hartslag lager blijft. Zo zou nitraat kunnen leiden tot betere prestaties op hoogte.

Over het exacte effect van rode bietensap zijn wetenschappers het nog niet helemaal over eens. Het lijkt er in ieder geval op dat nitraat in bietensap leidt tot een hogere concentratie nitriet en stikstofmonoxide in het bloed. Deze stoffen zorgen ervoor dat de efficiëntie van de spiercontractie wordt verhoogd. Anders gezegd: de spieren lijken minder ATP (energie) nodig te hebben voor dezelfde hoeveelheid werk.

Neem niet te veel rode bietensap

Omdat de studies over rode bietensap nog niet zo ver gaan, wordt er aangeraden voorzichtig om te gaan met rode bietensap. Als je er excessieve hoeveelheden van drinkt is het niet meer gezond voor je. Omdat dit een onzekerheid is over de voedselveiligheid van nitraat gaat het voedingscentrum uit van een voorzorgsprincipe. Er wordt aangeraden rode bietensap niet op dagelijkse basis te gebruiken. Over het algemeen wordt er aangegeven dat je rode bietensap niet langer dan zes dagen achter elkaar mag gebruiken, zonder dat dit gevolgen heeft voor de gezondheid. Hiermee kunnen ADI-overschrijdingen op lange termijn worden voorkomen.

Nitraat zit ook in andere groenten

Niet alleen in rode bietensap komt nitraat voor maar ook in andere groenten zoals bloemkool, broccoli en spinazie. In deze groenten komt nitraat alleen wel voor in een mindere hoeveelheid dan in bietensap. In groenten zoals spinazie komt nitraat voor in combinatie met antioxidanten, vitaminen en mineralen. Al deze stoffen zijn nodig in een gezond voedingspatroon en kunnen zelfs potentieel de toxische effecten van nitraat neutraliseren. Maar nog steeds wordt er wel aangeraden voorzichtig om te gaan met nitraat. Het is dan ook zeker verstandig om je nitraat inname te meten als je veel groente of rode bietensap met nitraat ingenomen hebt die dag.

De geconcentreerde bietensap van Beet it is oa bij AthleteSportsWorld te verkrijgen in Beet-it Shots per stuk, of in Beet it shots per doos a 15 stuks

Bronnen:

Laat bericht achter

Alle berichten worden bekeken voordat zij gepubliceerd worden

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.