Je goed kleden voor elke fietstocht, zo doe je het!

Je goed kleden voor elke fietstocht, zo doe je het!

Rijd jij ook op de racefiets? Het is dan vaak best wel moeilijk om in te schatten welke fietskleding je aan moet doen. Matthias van AtleteSportsWorld weet er alles van. Hij vertelt je in deze blog hoe jij je voor alle omstandigheden juist kleedt. Zo kan je in ieder seizoen en bij iedere fietstocht maximaal presteren. Ook geeft hij nog tips voor het wassen van je kleding. Veel plezier met fietsen!

Je kent het wel. Vlak voor iedere fietstocht vraag je je af: Wat doe ik aan? Met de onderstaande tips van Matthias, onze fanatieke fietser van AthleteSportsWorld, kleed je je altijd juist voor iedere omstandigheid.

Omstandigheden buiten

Check eerst de omstandigheden:

  • Seizoen: zomer of winter? Voorjaar of najaar? Dat maakt veel verschil. Daarom heb je bij fietskleding ook speciale kleding voor ieder seizoen.
  • Temperatuur: Warm of koud maakt een groot verschil. De vraag is ook, wat vind jij warm of koud? Zorg er in ieder geval voor dat je je niet te koud kleedt, want dat kost veel energie en plezier. 
  • Wind: Als het hard waait, dan heb je het sneller koud op de fiets. Daarom kleed je je anders als het waait. Ook als het niet waait is het belangrijk om rekening te houden met rijwind, zeker in koudere omstandigheden.
  • Zon: Als de zon schijnt, dan trek je doorgaans minder aan, omdat het warmer is. Is de zon erg fel? Bedek dan juist je armen.
  • Regen: Soms ontkom je er niet aan. Fietsen door de regen is prima met de juiste kleding. Houd ook rekening met een regenbui tussendoor, dan kan je ineens afkoelen!

Je fietstocht

Even snel een rondje van een uur of je langste fietstocht ooit. Dat is belangrijk voor je outfit. Je wil er niet alleen goed uitzien, maar je kleding moet ook passen bij je activiteit. Op langere tochten houd je meer rekening met veranderende omstandigheden, zoals kou in de ochtend of avond, een regenbui tussendoor of hoogteverschil en dus temperatuurverschillen.

Ga je de bergen in? Rijd je op een toerfiets, racefiets of mountainbike? Ook dat zijn omstandigheden waar je rekening mee kan houden. Want voor al deze omstandigheden is speciale fietskleding beschikbaar. Vraag de experts van ASW om advies!

Kwaliteit van je fietskleding 

De kwaliteit van je fietskleding maakt een groot verschil. Kleding van hoge kwaliteit is gemaakt van mooie elastische materialen en heeft een goede pasvorm. Dat zorgt er voor dat je met groter comfort kan fietsen, waardoor je prestaties en plezier vergroot worden. 

Is kwalitatief goede kleding dan ook altijd dure kleding? Nee! Bij ASW hebben we uitsluitend fietskleding van de allerhoogste kwaliteit. We houden echter ook rekening met je budget, zodat we je altijd een merk kunnen bieden dat bij jouw ambities, pasvorm en budget past. 

De juiste maat

Alleen als fietskleding goed zit, dan heb je er maximaal plezier van. Een fietsbroek mag nooit te los zitten, want dan sluit je fietsbroek niet goed aan. En een ruim fietsshirt of fietsjack voelt wel comfortabel, maar is niet aerodynamisch (en niet modieus). Twijfel je over de juiste maat of de juiste pasvorm? Vraag ons om advies. 

Laag voor laag aankleden

Het geheim van Matthias is laag voor laag aankleden. En dan ook nog eens bewuste keuzes maken voor iedere laag die je aantrekt. Hieronder staan de laagjes waaruit je bij iedere fietstocht kan kiezen:

  1. Onderlaag of basislaag: Je begint altijd met het aantrekken van een onderlaag of basislaag. Deze laag houdt je bovenlichaam droog en op de juiste temperatuur. 
  2. Fietsshirt en fietsbroek: De middelste laag bestaande uit de fietskleding waar je altijd wel aan denkt. Kies je voor lange of korte kleding? Dikke of dunne materialen? Er is veel keuze.
  3. Toplaag en flexibele laag: Rekening houdend met de omstandigheden maak je je outfit compleet met een toplaag of flexibele laag. Zo bescherm je jezelf extra tegen kou, regen en wind. 
  4. Ga je binnen fietsen op je indoortrainer? Kleed je dan niet te warm. Kies de juiste basislaag en een fijne fietsbroek.

Onderlaag of basislaag

Deze laag houdt je juist koel of warm. In de zomer draag je een ondershirt om je koel te houden, doordat het je zweet van je lichaam afdrijft. In de winter kies je voor een basislaag die je warm en droog houdt, met lange mouwen. Let op: Deze laag bestaat alleen uit een shirt met lange of korte mouwen. Onder een fietsbroek draag je nooit een onderbroek om ongemakken te voorkomen!

Fietsshirt en fietsbroek

Iedere fietser heeft een fietsshirt en fietsbroek. Heb je bij de aanschaf alleen naar het merk of de looks gekeken? Nee toch! Laat je dan niet verrassen door de omstandigheden als je alleen gesoigneerd op de fiets wil rijden. 

Deze laag is nog het makkelijkst kiezen: In warme omstandigheden draag je een fietsshirt met korte mouwen en een fietsbroek met korte benen. In koude omstandigheden kies je lange fietskleding.

Voor specifieke omstandigheden heb je echter ook nog speciale fietskleding. Zo heb je lange en korte fietsshirts die wind of regen tegenhouden. Of verschillende materialen zorgen voor een koeler of juist warmer item. Zeker in de winter kan dat een groot verschil maken.

Toplaag of flexibele laag

Je outfit maak je compleet met de laatste laag. De toplaag of flexibele laag

Je collectie fietskleding is niet compleet zonder een goed en compact regenjack. Dat dient als bescherming tegen een onverwachte regenbui of als extra laag als je het toch kouder hebt dan gedacht. Je neemt het zo mee in een van je zakken van je fietsshirt en je trekt het aan als je het nodig hebt. 

Een extra vest of jas is fijn als de omstandigheden koud en nat zijn. Het houdt de wind en regen buiten, waardoor jij warm blijft. Niet alleen in de winter, maar ook in het voorjaar en het najaar is een extra vest of jas een must-have.

Aanvullende fietskleding

Om je outfit compleet te maken kan je denken aan:

  • Fietssokken: Speciale sokken voor fietsen zitten fijn in je fietsschoenen en houden je voeten droog en fris door de gebruikte materialen. Is het koud buiten? Dan kies je speciale sokken met bijvoorbeeld merinowol om je voeten warm te houden.
  • Fietsbril: De juiste bril voor de juiste omstandigheden. Fiets jij altijd met donkere lenzen. want dat is cool? Niet meer doen. Kies een bril met meekleurende lenzen, verwisselbare lenzen of speciale lenzen voor omstandigheden met weinig licht. Wel zo veilig. 
  • Armstukken en beenstukken: Super handig als je in de zomer vroeg op pad gaat. Dan kan het nog koud zijn. Trek ze uit als je het te warm krijgt!
  • Fietshandschoenen: Lang en kort, ook voor extra grip op je stuur. 
  • Overschoenen: Houd je voeten warm en droog door deze over je schoenen aan te trekken.
  • Fietspet: Niet alleen voor de looks. Een fietspet houdt je warmer in de winter en in de zomer houdt het insecten en zon van je hoofd weg.
  • Fietshelm: Veiligheid staat voorop. Kies een goed passende en ventilerende helm. Vervang je helm regelmatig!

Spatborden voor op je racefiets

Bij ASW hebben we veel accessoires voor fietsen, maar deze blog gaat natuurlijk over fietskleding. We kunnen je één accessoire nog wel sterk aanraden: spatborden voor op je racefiets. Die zorgen er namelijk bij natte omstandigheden voor dat je droger en warmer blijft. Dat is dus een goede aanvulling op de juiste kleding!

Fietskleding wassen

Tot slot nog enkele tips over het juist wassen van je fietskleding, omdat we daar ook veel vragen over krijgen:

  • Was je fietskleding het liefst direct na iedere fietstocht, ook als je kleding niet vies lijkt. Zo blijf je niet alleen fris ruiken, je geeft ook bacteriën geen kans om je fietskleding aan te tasten of jou te voorzien van gezondheidsklachten. Extra tip: Vervang je fietsbroek na maximaal een of twee seizoenen. De antibacteriële eigenschappen van een zeem zijn dan vaak uitgewerkt en je zeem is dan ook versleten, zodat het comfort afneemt en typische fietsklachten juist toenemen.
  • Was je fietskleding binnenstebuiten en met alle ritsen gesloten. Zo blijft het materiaal het mooist.
  • Gebruik weinig wasmiddel en laat de wasmachine extra spoelen, zeker als je fietsbroeken wast.
  • Is je kleding na een lange fietstocht in de winter of op onverhard terrein extreem vuil? Was dan eerst je kleding met een koud programma en daarna op een normaal sportprogramma of fijnwasprogramma.
  • Volg de instructies op het label in je kleding op. Was kleuren apart en pas op met speciale materialen, zoals merinowol.

Zo! Dat waren super veel tips! Heb je toch nog een vraag? Of wil je een product kopen en wil je eerst advies krijgen? Neem dan contact met ons op en vraag naar een van onze fietsexperts of productexperts. We helpen je graag. 

Veel plezier met fietsen!

Laat bericht achter

Alle berichten worden bekeken voordat zij gepubliceerd worden

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.