Hoe kies je de beste zwembril voor openwater zwemmen en triathlon

Hoe kies je de beste zwembril voor openwater zwemmen en triathlon

De keuze voor een zwembril is een precies werkje. Want zonder een goede zwembril kun je eigenlijk niet. Maar hoe kies je de beste zwembril voor openwater zwemmen en de triathlon?

Zonder een zwembril, kun je eigenlijk niet. De keuze voor een goede zwembril is erg belangrijk. Naast dat je goed onder water moet kunnen zien, beschermen ze ook de ogen.  Daarnaast speelt Ook is het comfort van de zwembril natuurlijk een belangrijke factor van de keuze. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten als je een zwembril aan wilt schaffen?

Zwembril voor openwater zwemmen

Er zijn speciale openwater brillen op de markt te vinden. Deze brillen zijn groter dan een wedstrijdbril. Zo is je zicht beter tijdens het zwemmen en heb je een beter overzicht in het veld van de triathlon. Daarnaast hebben ze steviger elastieken om de bril op zijn plek te houden. De meeste brillen voor openwater zwemmen en triathlon hebben glazen met bescherming tegen de zon. Vaak zijn dan ook de glazen getint of gespiegeld om de zon weerstand te bieden.

Een zwembril voor openwater zwemmen en triathlon geeft vaak ook meer bescherming tegen mogelijke schoppen van tegenstanders. Vooral tijdens de drukte aan de start is dat handig. ZoggsZone3, Arena en ROKA hebben goede zwembrillen die garant staan voor een goede kwaliteit.

Waar moet je op letten tijdens het aanschaffen van een zwembril

De keuze van een zwembril die bij jou past, kan soms nog weleens moeilijk zijn. Hieronder staan daarom wat aandachtspuntjes om op te letten!

Een zwembril passen

Het is belangrijk dat een zwembril goed past en dat er geen water naar binnen kan lopen. Tijdens het passen test je daarom de afdichting van de zwembril. Meestal is de afdichting van de zwembril goed als deze een paar seconden aanzuigt. Ook de strap moet goed zitten om de bril op zijn plaats te houden. De riem helpt voorkomen dat de bril kan lekken of eraf valt als je in het water duikt. Als laatste is het goed om te controleren of de zwembril een verstelbaar neusstukje heeft. Sommige brillen hebben drie maten neusstukjes zodat er altijd wel eentje past, dit zijn wel vaak de duurdere modellen van bijv Arena. Naast universele zwembrillen zijn er ook zwembrillen voor vrouwen en mannen, deze zijn afgestemd qua breedte aan de sexe.

Comfort

Ook het comfort is belangrijk bij de keuze van een zwembril. Ondanks dat een zwembril nooit echt heel lekker gaat zitten, is het wel handig als je de bril even kunt verdragen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je door de zwembril enorme pijn in je neus, oogkassen of hoofd krijgt. Door te passen, kun je de zwembril even aanvoelen.

De kleur van de glazen

Zoals hierboven al beschreven is een zwembril met gespiegelde of gekleurde glazen handig voor het zwemmen in openwater. Deze glazen dempen de felheid van het licht en zorgen voor meer rust voor de ogen. Als je veel binnenzwemt is dit in principe niet nodig en kan je ook zwembrillen gebruiken met heldere glazen of een licht tintje. Naast deze kleuren glazen bestaan er ook nog glazen die gepolariseerd zijn. Zwembrillen met deze glazen blokkeren schittering. Gepolariseerde glazen zijn ideaal om buiten mee te zwemmen en een goede keus voor de racedag. Als laatste bestaan er nog fotochromatische glazen. Deze glazen veranderen automatisch als de weersomstandigheden veranderen. Ze worden donkerder in fel licht en lichter bij weinig licht. Dit maakt dat zwembrillen met fotochromatische glazen ideaal zijn voor openwater zwemmen en triathlons. 

Laat bericht achter

Alle berichten worden bekeken voordat zij gepubliceerd worden

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.