Het ASW koopadvies voor jouw nieuwe wetsuit voor open water zwemmen en triatlon

Het ASW koopadvies voor jouw nieuwe wetsuit voor open water zwemmen en triatlon

Hoe kies een je het beste wetsuit voor open water zwemmen of triatlon? Een wetsuit voor borstcrawl of schoolslag? In dit koopadvies helpen we je op weg. Koop een wetsuit in jouw budget en met de juiste pasvorm. De pasvorm van je wetsuit is belangrijk, vraag ons daarom om advies.
Je goed kleden voor elke fietstocht, zo doe je het! Aan het lezen Het ASW koopadvies voor jouw nieuwe wetsuit voor open water zwemmen en triatlon 9 minuten Volgende Vijf tips voor vrouwelijke atleten van Lotte

Ben je toe aan je eerste wetsuit? Of heb je al een wetsuit en ben je toe aan een nieuwe of de volgende stap?

In het onderstaande koopadvies leggen we je goed uit hoe je het beste wetsuit voor zwemmen kan kopen. 

Wetsuit voor zwemmen of surfen

Eerst even een kleine waarschuwing: Bij ASW verkopen we alleen wetsuits om mee te zwemmen in open water of tijdens een triatlon. Een zwem-wetsuit is niet geschikt om ook mee te surfen of kiteboarden. Dat heeft met het materiaal te maken. Een wetsuit voor zwemmen is strakker en de buitenzijde is speciaal gemaakt voor zwemmen. Bij het gebruik met surfen zal een zwem-wetsuit onherstelbaar beschadigen. Andersom kan je in een surf-wetsuit niet zo goed zwemmen, want het is losser en van stugger neopreen. ASW is alleen een expert voor wetsuits voor zwemmen. 

Open water en triatlon: verschillend gebruik

Waarvoor wil je je wetsuit gaan gebruiken? Voor zwemmen natuurlijk! Dat begrijpen we. Het maakt verschil of je er kort of lang in wil zwemmen, rustig of snel, brost-crawl of schoolslag en wel of geen wedstrijden, zoals triatlons.

Het ideale wetsuit voor jou is dus bijna maatwerk, zeker als je ziet hoe veel merken, soorten en prijsklassen we aanbieden. Hieronder meer info om je op weg te helpen. 

Wetsuits voor dames en heren

Bij ASW hebben we wetsuits voor dames en heren. Kies altijd een wetsuit dat het beste bij je past, omdat heren en dames een andere lichaamsbouw hebben. 

Schoolslag of borstcrawl

Een eerste onderscheid zijn de speciale wetsuits voor schoolslag.

Zwem je alleen maar schoolslag? Kies dan juist een speciaal wetsuit voor schoolslag. Dat laat je de slag makkelijker maken door meer bewegelijkheid en minder drijfvermogen in de beenstukken. Dat drijfvermogen wil je vermijden. omdat je bij schoolslag wat schuiner in het water ligt. 

Zwem je borstcrawl of wil je borstcrawl in je wetsuit gaan zwemmen? Dan kies je voor een "normaal" wetsuit. Een wetsuit zal je dan zelfs helpen om beter en sneller borstcrawl te zwemmen, doordat je met het drijfvermogen van een wetsuit makkelijker vlak in het water kan blijven liggen. 

Budget

Heb je al een budget in gedachten? We verkopen bij ASW alleen wetsuits van de beste merken en de hoogste kwaliteit. Alleen je budget maakt veel uit voor de eigenschappen van het wetsuit. Zo is een duurder wetsuit van soepeler neopreen gemaakt, zodat je er makkelijker en sneller in kan zwemmen.

Voor wetsuits zijn er grofweg drie prijsklassen te onderscheiden:

  1. Instapklasse: Ideaal als eerste wetsuit of voor recreatief open water zwemmen. De prijzen variëren van ongeveer €180 tot €250.
  2. Middenklasse: Duidelijk een stap hoger, soepeler en beter neopreen. Geschikt om verder en langer in open water mee te zwemmen. Start je triatlons? Dan koop je bij voorkeur een wetsuit in deze prijsklasse van €300 tot €550. Bij ASW verkopen we de meeste wetsuits in deze middenklasse.
  3. Topklasse: Ga je voor de allerbeste prestaties en ben je een goede zwemmer? Dan kies je een wetsuit uit deze prijsklasse vanaf €600.

Starten van een triatlon

Start je ook triatlons in je wetsuit? Dan hebben we ook in ieder budget een wetsuit. We adviseren wel vaak een wetsuit uit de middenklasse. Dat doen we omdat je als triatleet vaak ook je prestatie belangrijk vindt. Een wetsuit uit de middenklasse biedt jou dan ook de mogelijkheid om je te blijven verbeteren. Wist je dat je met een goed passend wetsuit tot wel 15 seconden per 100 meter sneller kan zwemmen? Dat heeft te maken met het extra drijfvermogen van een wetsuit. Dat voordeel behaal je wel alleen met een wetsuit met de juiste pasvorm en kwaliteit. Laat je daarom altijd adviseren door ons.

De juiste maat bepalen

De juiste maat van een wetsuit voor zwemmen is belangrijk. Alleen dan zal je er goed en fijn in kunnen zwemmen en de beste prestaties er uit halen. Een zwem-wetsuit hoort strak te zitten, het liefst zo strak mogelijk als een tweede huid, maar mag natuurlijk niet oncomfortabel zijn!

De maat wordt bepaald door je lengte, je gewicht en de pasvorm van een merk of type wetsuit. Doorgaans kijken we in deze volgorde naar jouw ideale maat:

  1. Jouw lichaamslengte
  2. Jouw gewicht
  3. Jouw lichaamsbouw, zoals een slanke, stevige of gespierde bouw, borstomvang en heupomvang.

Juist aantrekken van je wetsuit

Een wetsuit moet strak om je lichaam zitten. Om het meeste plezier van je wetsuit te hebben zal je het juist moeten aantrekken. En dat is moeilijker dan je denkt, maar met de juiste tips trek jij je wetsuit altijd goed aan. Let op, de tips hieronder vergen oefening. Bij ASW helpen we je dan ook altijd als je een wetsuit voor het eerst komt aantrekken:

  1. Draai de beenstukken binnenstebuiten. Trek de benen over je enkels en rol je wetsuit af omhoog over je benen.
  2. Trek de wetsuit stuk voor stuk op tot over je buik. 
  3. Draai de armen binnenstebuiten, steek je handen er in en trek ze aan door ze vanaf je polsen omhoog af te rollen over je armen. 
  4. Trek de schouders aan.  
  5. Zorg dat je wetsuit hoog genoeg zit, zodat je het dicht kan risten. 
  6. Rits je wetsuit dicht met minimaal één arm in de lucht gestoken, zo sluit de kraag het beste. 

Wanneer het beste een wetsuit kopen?

Een wetsuit koop je het beste in het voorjaar. Dan zijn alle modellen ruim voorradig en kan je uitgebreid passen, zodat je jouw ideale wetsuit kan kopen. Kijk dus in onze winkel in Amsterdam of in onze webwinkel in maart, april en mei. In de andere seizoenen hebben we ook wel wetsuits, maar kan het zijn dat een bepaald model in jouw maat uitverkocht is. 

Let op! Een wetsuit voor zwemmen in zeer gevoelig voor beschadigingen aan de buitenzijde. Bescherm het wetsuit door je nagels te knippen en handschoenen te dragen. En trek er niet te hard aan, dan kan het scheuren. Toch een schade? Laat het ons gelijk weten, dan kijken we mee naar een oplossing.

Speciale wetsuits

Naast "standaard" wetsuits hebben we bij ASW ook speciale wetsuits. Op deze manier kan je voor jouw specifieke situatie het ideale wetsuit kiezen. We onderscheiden de volgende wetsuits:

  • Wetsuit voor open water zwemmen: De voorkeur van de meeste zwemmers. Een wetsuit met lange armen en benen. Dit wetsuit biedt de optimale combinatie van drijfvermogen, warmte en flexibiliteit. 
  • Wetsuit voor triatlons: Hetzelfde als een standaard wetsuit en dan meer geschikt voor triatlons. De pasvorm en de kwaliteit van het neopreen zorgt voor de snelste zwemtijden.
  • Schoolslag wetsuit: Vergelijkbaar met een standaard wetsuit, maar specifiek gemaakt voor schoolslag zwemmen. Met minder drijfvermogen en meer flexibiliteit in de benen zwem je makkelijker en fijner schoolslag.
  • Thermal wetsuit: Voor de echte winterzwemmers, die ook in het koude water langere afstanden willen zwemmen. Door dikker neopreen en met een binnenzijde met voering zijn deze wetsuits extra warm, maar ook echt alleen maar geschikt voor zwemmen in de winter en het voorjaar.
  • Shortie wetsuit: Een wetsuit zonder mouwen en met korte benen. Geschikt voor warmere omstandigheden, waarin je het toch fijn vindt om je romp warmer te houden. Het biedt veel bewegingsvrijheid en toch drijfvermogen. Ook geschikt voor triatlons in warmere omstandigheden.
  • Swim Run wetsuit: Dit wetsuit is specifiek geschikt voor een wedstrijd waarin je meerdere keren achter elkaar zwemt en hardloopt. Je trekt dit wetsuit tussen de verschillende onderdelen dus niet uit.
  • Mouwloos wetsuit: Zonder mouwen en met lange benen. Net iets minder warm en geschikt voor snelle zwemmers, die door een effectieve zwemslag meer baat hebben bij vrije armen.

Accessoires bij je wetsuit

Voor zwemmen met een wetsuit gebruik je nog enkele accessoires. Ook heb je nog speciale accessoires, die er voor zorgen dat je veiliger of in andere omstandigheden kan zwemmen:

  • Zwembrillen: Bij ASW hebben we zwembrillen met alle pasvormen en voor alle omstandigheden. Koop een comfortabele zwembril voor open water zwemmen of juist een snelle zwembril voor triatlons. Zwem je in zonnige omstandigheden? Koop dan een zwembril die je beschermt tegen zon en UV-licht.
  • Badmuts of cap: Bescherm je hoofd met een normale badmuts van siliconen of een extra warme badmuts van neopreen. 
  • Zwemboei: Ga je zwemmen in open water of zelfs de zee? Denk aan je veiligheid! Met een zwemboei ben je beter zichtbaar. En als je vermoeid bent, kan je er op uitrusten. Ook handig om je kleine spullen in mee te nemen, zoals je autosleutel en portemonnee. Verplicht bij veel zwemwedstrijden in de zee.
  • Zwemsokken: Als je zwemt in koude omstandigheden, dan kan je je wetsuit aanvullen met zwemsokken van neopreen. Zo heb je ook warme voeten.
  • Zwemhandschoenen: Speciale handschoenen van neopreen houden je handen warm bij zwemmen in koud water.
  • Zwemkleding: Onder je wetsuit draag je badkleding.
  • Trisuit: Als triatleet draag je onder je wetsuit een trisuit, zodat je na het zwemmen en het uittrekken van je wetsuit, gelijk door kan gaan met fietsen.

Heb je nog advies nodig? We helpen je graag. Maak bijvoorbeeld een afspraak in de winkel of voor online advies. Bij AthleteSportsWorld werken fanatieke triatleten en open water zwemmers die alles van wetsuits weten. Bel ons op, stuur een e-mail of kom gewoon even langs. Dan weet je zeker dat je het beste wetsuit voor zwemmen koopt.

Laat bericht achter

Alle berichten worden bekeken voordat zij gepubliceerd worden

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.