Duursport en elektrolyten, zo doe je het goed

Duursport en elektrolyten, zo doe je het goed

Als je gaat sporten is goed drinken erg belangrijk. Dat betekent dat je niet alleen genoeg moet drinken, maar ook mineralen aan je water moet toevoegen. Waarom? Onder een duurbelasting kan je lichaam alleen met zulke elektrolyten de vochtinname ook goed vasthouden. In deze blog lees je alles over hoe je goed gehydrateerd blijft. Belangrijk informatie als je gaat trainen, een wedstrijd start of deelneemt aan een tocht, zeker in warm weer!

De zomer en dus het (echt) warme weer komt er weer aan. Bovendien is je kalender bomvol met trainingen, wedstrijden, (toer)tochten en andere evenementen.

Sporten met warm weer

"Als het buiten warm is, dan moet je goed drinken." Zo heb je het vroeger geleerd en het is zeker waar. Alleen "goed" drinken betekent niet alleen "veel" drinken, maar juist ook de juiste (minimale) hoeveelheid drinken en zeker ook als je sport, je drank ook voorzien van elektrolyten. 

Wat zijn elektrolyten?

Voor de effectieve opname van vocht heeft je lichaam elektrolyten nodig. Dit zijn mineralen die je nodig hebt voor het goed laten functioneren van je spieren en zenuwen, maar ook je organen hebben ze nodig om je stofwisseling op gang te houden. 

De belangrijkste elektrolyten zijn magnesium, kalium, chloride, natrium en calcium. 

Als je sport, dan zweet je

En als je zweet, dan zweet je niet alleen vocht uit. Dan verlies je ook elektrolyten. Die wil je dan ook aanvullen, omdat met het verlies van deze belangrijke mineralen ook je prestatie achteruit zal gaan. Spierkramp ligt namelijk op de loer en indien je je vochthuishouding niet op orde krijgt, dan word je wellicht misselijk, duizelig en kan je zelfs flauw vallen. Dat klinkt extreem, maar gebeurt helaas sneller dan je denkt. Daarom is voorkomen in dit geval beter dan genezen.

De basisregels voor duursporters

Allereerst even wat basisregels die voor ons als duursporters gelden. Ten eerste moet je tijdens je inspanning genoeg drinken. Genoeg is natuurlijk per sporter verschillend, maar houd er in ieder geval rekening mee dat de meeste duursporters tijdens langere inspanningen eerder te weinig dan genoeg drinken. 

Ga je korter dan een uur sporten? Dan kan je na afloop weer je vochttekort aanvullen met een goede hersteldrank, ook met elektrolyten.

Ga je langer dan een uur sporten? Dan wordt drinken voor jou als sporter essentieel voor je prestaties. En dat geldt niet alleen bij wedstrijden of tochten, maar ook bij trainingen. Je wil namelijk wel effectief trainen! Als je langer dan een uur gaat (duur)sporten is drank met elektrolyten een must-have, omdat je alleen daarmee ook het vocht dat je binnenkrijgt vast zal kunnen houden. De elektrolyten voorkomen dan dat je niet toch uitdroogt terwijl je drinkt... 

Drink ook op tijd. Je lichaam kan per uur een maximale hoeveelheid vocht opnemen, zeker onder inspanning. Begin goed gehydrateerd aan je training, wedstrijd of tocht. Begin daarna vrijwel gelijk na de start of na vertrek met drinken. Als je in je eerste uur sporten te weinig drinkt, dan kan je dat beperkt inhalen in je tweede uur en dat merk je dan in je derde uur door de eerste (lichte) klachten.

Hydrateren kun je leren

Zo drink ik (man, 185cm/85kg) bij een lange training en/of tocht in warme omstandigheden minimaal één bidon van 750ml met daarin elektrolyten per uur leeg. En dat doe ik echt bewust, in die zin dat ik de bidon ook echt leeg probeer te krijgen. Kortom, niet wachten op dorst, dán ben je al te laat met drinken.

Elektrolyten in je sportdrank

Tegenwoordig is het makkelijker dan ooit om je bidons te vullen met sportdrank. Je neemt namelijk gewoon water uit de kraan en daarin stop je een tablet of schepje met een mix van elektrolyten, vitaminen en/of cafeïne.

Daarnaast zitten in drinkmixen voor energiedrank vaak ook gelijk elektrolyten. Dan krijg je dus niet alleen essentiële mineralen binnen, maar ook gelijk koolhydraten!

Hydratatiedranken bij AthleteSportsWorld

Start je binnenkort je eerste triatlon? Neem je deel aan een toertocht? Of ga je trainen en flink zweten? Kijk dan eens bij ASW naar onze oplossingen voor hydratatiedranken. 

Hydratatietabletten

Verreweg het makkelijkst. Gooi een tablet in je bidon, vul aan met water en drinken maar! We hebben een grote variëteit aan smaken en samenstellingen.

Energiedranken

Met deze drinkmixen sla je twee vliegen in één klap. Je krijgt elektrolyten en energie binnen. Koop een grote bus of een zak en schep thuis de juiste hoeveelheid in een bidon. Of vergroot je gemak en koop losse zakjes, die je in één keer leeg gooit in je bidon.

Advies nodig?

Elektrolyten zijn belangrijk voor jou als sporter. Op ieder niveau! Heb je nog vragen? Laat het ons dan weten. Bel, mail of chat met ons. We vertellen je graag alles. Of kom langs in onze winkel in Amsterdam, want daar kunnen we je ook alle soorten, maten en smaken laten zien. 

Cheers!

Laat bericht achter

Alle berichten worden bekeken voordat zij gepubliceerd worden

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.