6 tips voor zwemmen in koud, open water in de herfst- en winterperiode

6 tips voor zwemmen in koud, open water in de herfst- en winterperiode

Het is weer zover. De zomer is officieel tot een einde gekomen. Verkoelende open water zwemsessies tijdens die tropische dagen worden langzamerhand vervangen door winterse hardcore baantjes voor de die-hard zwemmers en triatleten. 

Omdat de watertemperaturen in een rap tempo dalen, moeten we daar onze zwem routine ook aan aanpassen. 

Tijd om de kou onder ogen te komen! 

Maar hoe kun je dat het best en veiligst doen? Daar geven we je vandaag 6 tips voor!

Presteer beter met deze pasta gerechten voor duursporters Aan het lezen 6 tips voor zwemmen in koud, open water in de herfst- en winterperiode 6 minuten Volgende 4 Marathon hersteltips om sneller te herstellen

Jep, het is weer zover. De zomer is officieel tot een einde gekomen. Verkoelende open water zwemsessies tijdens die tropische dagen worden langzamerhand vervangen door winterse hardcore baantjes voor de die-hard zwemmers en triatleten. 

Omdat de watertemperaturen in een rap tempo dalen, moeten we daar onze zwem routine ook aan aanpassen. 

Tijd om de kou onder ogen te komen! 

Maar hoe kun je dat het best en veiligst doen? Stoppen is immers geen optie. Harde wintertrainingen bepalen namelijk jouw zomerse successen voor volgend jaar! 

Daarom geven we je vandaag 6 tips voor effectief en verstandig zwemmen in koud, open water.

ZORG VOOR GESCHIKTE ZWEMKLEDING

Een goed begin is het halve werk. En in dit geval betekent een goed begin, een goede voorbereiding tegen de kou. 

Want tegen de kou kun je je kleden! 

Wanneer je gaat zwemmen in koud, open water is het dus van belang dat je over de juiste materialen beschikt. 

Allereerst is een open water zwemwetsuit een absolute must. Het beschermt het jouw lichaam tegen onderkoeling door water binnen te laten en het vervolgens vast te houden. Op deze manier warmt je lichaam dat water op tijdens je zwemsessie en houdt het je dus warm. 

Heb je nog geen wetsuit en twijfel je over welke het best bij jou past? Klik dan hier voor het beste advies.

Ten tweede, neoprene accessoires bedekken de lichaamsdelen waar een zwemwetsuit over het algemeen niet bij komt. Denk dan bijvoorbeeld aan neopreen zwemhandschoenen, zwemsokken en een badmuts.

WARMING-UP

Een warming-up is essentieel voor alle duursporters. Functies in je hersenen schakelen daardoor over van rust-modus naar actieve-modus. De luchtwegen worden wijder en de doorbloeding in je longen neemt toe, waardoor je meer zuurstof kan opnemen. 

Je bereidt je lichaam hiermee voor op de training en de hoge hartslag daaraan gepaard.

Maar je wordt er ook letterlijk warm van. De lichaamstemperatuur in je spieren wordt namelijk hoger. 

Het heet niet voor niets een warming-up. 

Na een kleine jog van 10-15 minuten of een aantal jumping jacks en squats kan je lichaam dan ook beter omgaan met de koude water shock wanneer je het water in gaat. 

Daarnaast zal een warming-up ook zorgen voor lossere spieren en het verbeteren van je flexibiliteit tijdens je zwemsessie. 

Tenslotte raden we aan om een felgekleurde zwemboei mee te nemen tijdens het zwemmen in open water, zoals de Zone3 safety buoy. Vooral in Nederlands open water is het zicht erg beperkt. Zodra je onderwater zwemt ben je al snel moeilijk vindbaar voor andere watergebruikers. 

Zwemboeien bieden overigens ook vaak de optie om je sleutels, bidon en telefoon op te bergen. Erg handig voor als je je belangrijke spullen niet graag achterlaat op het land.

RUSTIG HET WATER IN

Ren niet meteen met vol enthousiasme het ijskoude water in.

Doe het rustig en geleidelijk. 

Wanneer je lichaam volledig is ondergedompeld in koud water daalt je lichaamstemperatuur snel. 

Als reactie daarop bestaat de kans dat je naar lucht zal grijpen, je hartslag vlot omhoog springt en het kan zelfs aanvoelen alsof je hyperventileert. 

Om dat te voorkomen kun je beter je gezicht en lichaam vooraf wat nat spetteren zodat je lichaam rustig kan wennen aan de koude temperatuur van het water.

BLIJF DICHT BIJ DE KUST EN ZWEM SAMEN

Open wateren kunnen onvoorspelbaar zijn en niet iedereen kan je altijd even snel helpen als in een binnenzwembad. 

Zwem daarom dicht bij de kust zodat je altijd de optie hebt om even te pauzeren en te staan. Beginnende zwemmers en triatleten ervaren soms stress en angst als ze voor de eerste keer zwemmen in open water. Als je dan even pauzeert krijg je je hartslag binnen no-time weer onder controle en kun je je training hervatten.

Neem ook een trainingspartner mee. Je kunt zo altijd een oogje voor elkaar in het zeil houden. Ook kun je elkaar zo tips en motiverende woorden geven, natuurlijk!

Zo blijft open water zwemmen veilig en gezellig.

DROGE KLEDING EN PARKA'S

In plaats van meteen na het zwemmen een hete douche te nemen, kun je beter warme, droge kleding en een parka aantrekken. 

Neem daarbij een kopje thee of een ander warm drankje, zodat je ook van binnenuit snel opwarmt. 

Plus, blijf nog even in beweging! 

Net zoals de koude shock die je lichaam ervaart wanneer je het koude water meteen inspringt, krijgt je lichaam ook een heftige shock wanneer het direct van koud naar warm overschakelt. 

Als je namelijk meteen een warme douche neemt, kan je bloeddruk in snel tempo dalen doordat je bloedvaten dan te snel openzetten. 

Voorkom dus hele actieve opwarming in een hete douche en verwarm jezelf rustig en geleidelijk.

WIM HOF'S ADVIES

Om jezelf alvast echt goed voor te bereiden voor de komende herfst- en winterperiode geven we je graag nog een tip van Wim Hof mee, namelijk:

Neem koude douches!

Door je lichaam te laten wennen en acclimatiseren aan de kou, zal het er vertrouwd mee raken. 

Belangrijker nog, doordat het bekend is met het koude water zal je lichaam niet meer in zo’n heftige shock raken wanneer je het koude, open water ingaat. 

Meer weten over de voordelen van koude douches, volgens Wim Hof? Kijk dan dit filmpje!

VRAGEN?

Mocht je nu toch nog vragen hebben over zwemmen in koud, open water? Of vraag je je af welke wetsuit of neoprene accessories hier het meest geschikt voor zijn? Schroom dan niet om ze te stellen of om langs te komen in onze winkel!

Laat bericht achter

Alle berichten worden bekeken voordat zij gepubliceerd worden

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.