Wat heb ik nodig voor mijn eerste triatlon?

Wat heb ik nodig voor mijn eerste triatlon?

Start je binnenkort je eerste triatlon? Dan lees je in deze blogpost wat je allemaal nodig hebt. Zo lees je over trisuits, wetsuits en sportvoeding. Toch nog vragen? Laat het ons weten.

Het seizoen komt er aan, je pakt je agenda er bij en je plant je eerste triatlon, bijvoorbeeld bij de Hellevoet Heroes. Je gaat dus echt starten! 

In onze winkel en via de klantenservice krijgen we veel vragen over het starten van een eerste triatlon. Wat heb ik allemaal nodig? Moet ik een wetsuit kopen? Kan ik op mijn gewone racefiets meedoen? Wat raden jullie voor sportvoeding aan?

In deze blog geef ik (Peter van ASW) je inzicht in hoe jij goed voorbereid aan de start staat. Inmiddels ben ik een ervaren triatleet en doe ik sinds enkele jaren op hoog niveau in Nederland mee. Maar hey, ik ben ook ooit gewoon begonnen zonder enig idee hoe mijn eerste triatlon zou zijn... 

Trainen en conditie

Tijdens je triatlon zal je gaan zwemmen, fietsen en lopen. En hoe ver je dat moet doen, hangt af van de verschillende wedstrijden waaruit je kan kiezen. Zo kan je beginnen met een sprint triatlon of anderen kiezen er voor om gelijk te starten met een halve of hele afstand. 

In alle gevallen is het belangrijk dat je conditie goed genoeg is. Start op tijd met trainen en zorg dat je de gekozen triatlon en de afstanden met vertrouwen tegemoet kunt zien.

Hoe goed moet je conditie dan zijn? Dat antwoord hangt ook af van de prestatie die je neer wil zetten en vooral ook de afstanden die je af moet leggen. Ben je een sporter? Twijfel niet, schrijf je gelijk in voor een sprint triatlon (een "korte afstandswedstrijd") en start gewoon! Als je echter kiest voor een halve of hele triatlon (een "lange afstandswedstrijd"), dan is het niet gek om je minimaal één jaar voor te bereiden met een gedegen trainingsschema. 

Benodigdheden

De meest gestelde vraag bij ASW is "wat heb ik nodig voor mijn eerste triatlon". Dat is bij ASW ook een goede vraag, omdat wij alle benodigdheden voor je in onze winkel hebben. Hieronder per onderdeel wat je minimaal nodig hebt, wat goed is om te hebben én volledige uitrusting. Let op: Start je een halve of een hele afstand? Kijk dan vooral naar wat goed is om te hebben of zelfs de volledige uitrusting, omdat de afstanden die je af moet leggen een goede tot zeer goede uitrusting vergen.

Zwemmen

Als je je eerste triatlon start en je doet mee aan een korte afstandswedstrijd, dan volstaan een goede zwembril en een zwembroek of badpak. Een badmuts is verplicht bij wedstrijden, deze krijg je meestal van de organisatie in je startpakket.

Een goede zwembril lekt niet, geeft je voldoende zicht bij zwemmen in open water (je moet ook navigeren) en biedt op zonnige dagen ook bescherming tegen UV-licht. Een goede bril is niet duur en daarom ook een must-have.

Nadeel van zwemmen in je zwembroek of badpak is dat je in de wisselzone alsnog een hardloopbroek of fietsbroek over je zwemkleding aan moet trekken. Je verliest niet alleen tijd daarmee, maar het fietst en loopt ook niet lekker. Een trisuit is dus eigenlijk ook een must have.

Afhankelijk van waar en wanneer je start is een wetsuit ook nodig. Met name in het voorjaar en najaar kan het water te koud zijn om zonder wetsuit te starten. Bovendien biedt een wetsuit drijfvermogen, waardoor je makkelijker blijft drijven, je rechter in het water ligt en dus ook sneller zwemt. Daarom hebben veel triatleten een voorkeur voor zwemmen met een wetsuit.

Een wetsuit is een wat duurdere aanschaf, met name omdat je ook een goed passend wetsuit van goede kwaliteit wil hebben, zodat je er lekker in zwemt en het ook lang meegaat. Start je je eerste triatlon om te kijken of het wat voor je is? Huur dan eerst een wetsuit bij ASW

Wil je je prestatie tijdens de triatlon meten? Dan is een sporthorloge een aanrader. Zo zie je per onderdeel je tijd, snelheid, hartslag en nog veel meer. En achteraf kan je de data dan bekijken, dat is altijd interessant. Kies een speciaal horloge dat zwemmen, fietsen en lopen kan meten. Vergeet niet na afloop je race op Strava te zetten!

Fietsen

Na het zwemmen stap je op de fiets. Je hebt dus een fiets nodig. Bij voorkeur rijd je op een racefiets of als je het echt goed aanpakt, op een triatlonfiets met ligstuur. Zorg er in ieder geval voor dat je fiets in een goede staat is. De remmen moeten goed werken, je fietsbanden moeten goed en opgepompt zijn en je fiets moet schoon zijn, want een schone fiets is een snelle fiets.

In je eerste race maakt de fiets echter nog niet zo veel uit. Een eerste korte afstand kan je gewoon op je eigen fiets doen. Lekker stevig doortrappen! Heb je al een racefiets? Dan kom je daar al heel goed mee voor de dag. Je kan dan nog overwegen om een ligstuur op je racefiets te zetten, dat is zeker fijn als je een langere afstand start en je dus ver moet fietsen. Een ligstuur biedt namelijk comfort en extra snelheid. 

Op de fiets moet je ook schoenen aan doen. Als je op een racefiets of triatlonfiets rijdt, dan zijn dat natuurlijk schoenen met klikpedalen. Voor een super snelle wissel kan je dan nog investeren in speciale triatlon fietsschoenen. Die kan je makkelijker en dus sneller aandoen, al dan niet tijdens het op je fiets springen. Start je je eerste wedstrijd op een fiets met normale trappers? Dan kan je ook alvast je hardloopschoenen aandoen en daarmee fietsen.

Of je sokken aan doet bij het fietsen is een keuze. Dat maakt je wissel iets minder snel, maar als je dat fijn vindt, moet je dat gewoon doen.

Vergeet ook niet een helm op te zetten. Die is bij alle wedstrijden verplicht. Wel zo veilig. Een goede fietshelm volstaat, de betere keuze is een helm die aero is. 

Het is zeer aan te raden om te fietsen met een fietsbril of zonnebril. Een bril houdt vuil en insecten tegen en op zonnige dagen bescherm je je ogen tegen fel en schadelijk licht. Kies voor een goede bril die stevig zit.

Tot slot draag je vanaf het fietsen een startnummerband. Daaraan zit je startnummer vast. Met een startnummerband kan je het starnummer in de wisselzone snel omdoen. Bij het fietsen draag je je nummer op je rug, bij het lopen draag je 'm op je voorzijde. 

Als je een langere afstand gaat doen, dan is het ook nog aan te raden om bij het fietsen een gereedsschapsset of multitool mee te nemen. Vergeet ook niet een binnenbandje en bandenlichters voor als je lek rijdt.

Lopen

Het laatste onderdeel is aangebroken. Je helm kan af en je wisselt je fietsschoenen voor hardloopschoenen. Je zonnebril en startnummerband houd je om. Nog geen sokken aan? Dan kan je een korte afstand wel op blote voeten lopen, zodat je wissel weer super snel is. Voor een langere afstand trek je nu wel sokken aan, bij voorkeur speciale hardloopsokken.

In het algemeen voldoen alle hardloopschoenen voor een eerste triatlon. Uiteindelijk kan je dan kiezen voor steeds snellere schoenen, maar die moeten wel bij je loopstijl passen. Kijk uit voor blessures. 

Voorzie je hardloopschoenen wel van snelveters of elastische veters. Op die manier hoef je niet je veters te strikken, dat scheelt kostbare tijd in de wissel. En die veters zijn niet duur, dus echt een must have, ook voor je eerste triatlon.

Is het super warm bij het lopen? Kies er dan voor om een pet of zonneklep te dragen. Dat houdt niet alleen de zon tegen, maar een ingebouwde zweetband houdt ook het zweet uit je ogen. Wel zo fijn. 

Om al je spullen in mee te nemen kan je een transitietas kopen. Dat is een speciale rugzak met veel vakken speciaal gemaakt voor jouw triatlonuitrusting.

Sportvoeding

Tijdens de wedstrijd moet je drinken en eten. En hoe langer de wedstrijd, hoe meer je moet eten en drinken. Met name bij een lange afstandswedstrijd is het aan te raden om een voedingsplan te maken en dat ook van tevoren uit te proberen. 

Tijdens je wedstrijd is alleen water drinken niet genoeg. Op zijn minst doe je in je bidon een tablet met elektrolyten, zodat hetgeen dat je drinkt ook opgenomen wordt door je lichaam. Bij langere afstanden kan je ook een energiedranken met koolhydraten gebruiken. Dan kan je op de fiets drinken en krijg je ook gelijk weer nieuwe energie binnen. 

In de wisselzone of tijdens het lopen kan je energiegels nemen. Zo krijg je energie binnen en kan je blijven racen. Kies jouw favoriete smaken of type gels, dat is een kwestie van uitproberen. En maak een gedegen plan, zodat je niet te weinig of te veel binnen krijgt. 

Bel ons!

Dat is veel info! Als beginnende triatleet kan je veel vragen hebben over je deelname aan je eerste wedstrijd. 

Heb je nog vragen? Schroom dan niet mij (Peter van ASW) gewoon even te bellen via 020-261 02 70. Ik beantwoord je vragen graag, zodat jij je eerste triatlon met vertrouwen kan starten. Ben je al een ervaren triatleet en heb je toch vragen? Bel dan ook. Binnen het team van ASW hebben we veel ervaring, zodat we zeker weten een antwoord op je vraag hebben!

Ik wens je veel succes met de voorbereidingen.

Dit is een eerste blogpost in een serie voor Hellevoet Heroes, een triatlon voor onervaren en ervaren triatleten. ASW is trotse sponsor van de wedstrijd. 

Hellevoet Heroes Triathlon AthleteSportsWorld

Laat bericht achter

Alle berichten worden bekeken voordat zij gepubliceerd worden

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.